Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Hangi Hallerde Darp Raporu Almam Gerekir?

Darp raporu alınması adliyeye yansıyacak yaralanmalar söz konusu olduğunda gündeme gelmektedir. Bunlar boşanma davasına konu olabilecek yaralanmalar olduğu gibi ceza davalarında da karşılaşılabilecek yaralanmalar da olabilir. Ayrıca, haksız fiilden kaynaklı açılabilecek tazminat davalarında ise darp raporu önemli bir delil niteliği taşımaktadır.

Darp raporunun alınması halinde, davanın konusu her ne ise, açılan davada bu rapor delil niteliği taşır ve Bursa boşanma avukatı veya Bursa ceza avukatı hukuki yardımı ile açılan davanın sonuçlanmasında önemli bir işlev görür.

Yaralama hallerinde yaralamanın ispat edilebilmesi için vücutta oluşan kızarıklık, morarma, bilek ağrısı, vücutta darbe alınan yerlerin ağrıması, baş dönmesi, mide bulantısı, görme kayıpları darp raporu alınabilecek hallere örnek olarak gösterilebilir.

Darp Raporu Nereden Alınır?

Darp raporu hastanelerden alınır. Bu hastanelerin devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya özel hastane olması darp raporunun delil niteliği taşıması bakımından bir etkisi bulunmamaktadır.

Fakat mahkeme veya savcılık kararı ile alınan darp raporlarının genellikle devlet hastahanelerinden alındığı görülmektedir. Bunula birlikte, uygulamada özel hastahanelerden alınan darp raporlarına, para ödenerek alınan bir hizmet olması sebebiyle, objektif olmadığı gerekçesiyle itiraz edildiği de görülmektedir.

Darp raporunun detaylı bir şekilde hazırlanması oldukça önemlidir.

Darp Raporunun Süresi Var Mı?

Darp raporu alınması için belli bir süre yoktur. Fakat yaralama fiilinin meydana gelmesinden itibaren hızlı bir şekilde rapor alınması için hastaneye başvurulması raporun delil gücü bakımından önemlidir.

Darp raporunun geçerliliği için Türk hukukunda bir süre öngörülmemiştir. Fakat ceza davalarında kullanılacak bir darp raporu varsa, ilgili suçun şikâyete tabi bir suç olması durumunda, şikâyet için öngörülen 6 aylık sürenin geçmesi ile raporun bir anlamı kalmayacaktır.

Boşanma davalarında kullanılacak bir darp raporu içinse bir süreden bahsedilemez. Fakat bu kısımda da belirtmeliyiz ki, uygulamada Aile Mahkemeleri genel olarak, ilgili olay gerçekleştikten sonrasında 6 ay süreyle boşanma davası açılmamış ise, bu halde darp fiiline uğrayan eşin ilgili olayı affetmiş sayılacağını kabul etmektedir. Bu konu hakkında muhakkak bir bursa boşanma avukatından ücretli hukuki destek almanızın faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Haksız fiil nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında ise kullanılması planlanan darp raporları, süresi içerisinde alınmışsa delil niteliği taşır.

Normalde haksız fiil sebebiyle açılacak olan tazminat davalarında, dava açma süresi, haksız fiilden kaynaklı zararın ve zarardan sorumlu kişinin öğrenilmesinden itibaren iki yıldır ve her halükârda 5 yıldır. Fakat darp eylemi ile ilgili TCK da daha uzun bir zaman aşımı öngörüldüğü için, bu eylem ile ilgili açılacak olan tazminat davalarında da bu uzun olan ceza zamanaşımı geçerli olur.

Darp Raporu Kaç Gün İçerisinde Alınmalıdır?

Darp raporunun alınması için belirli bir süre yoktur. Darp eyleminden sonra vücuttaki belirtilerin iyileşmesinden önce bu raporun alınması raporun işlevi bakımından çok önemlidir. Yani rapor alınması için hastaneye ne kadar hızlı başvurulursa o kadar iyidir.

Herhangi bir darp eyleminin mağduru olunduğunda bir avukata ulaşarak hukukî danışmanlık hizmeti alınmasında ciddi fayda sağlanacaktır. Bursa avukat bu konu hakkında darp edilen kişiye en sağlıklı süreci tavsiye edecektir.

Darp Raporunun Geçerlilik Süresi Nedir?

Darp raporu herhangi bir süreye tabi değildir. Yani hastaneden alınmış olan darp raporu ne zaman olursa olsun kullanılabilir. Fakat Bursa ceza davası açılacaksa şikâyet süresi olan 6 aylık süreye, Bursa tazminat davası açılacaksa haksız fiil için öngörülen 2 ve 5 yıllık süreye dikkat edilmelidir. Ceza zaman aşımlarının tazminat davalarında uygulanma şekli ile ilgili ise yukarı kısımda açıklamalarda bulunmuş durumdayız.

Darp edilen kişi darp raporu aldığında Bursa ceza avukatına vekalet vererek şikâyetin yapılması ve ceza davasının açılması için talepte bulunabilir.

Darp Raporu Ne İçin Gerekir? Darp Raporu Ne İşe Yarar?

En basit şekilde ifade edecek olursak, darp raporu davalarda delil olarak kullanılır. Bunun hukukî dayanağı ise 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 206 vd. maddeleri ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 187 vd. maddeleridir.

Darp raporu alan kişi bu darp raporu ile hangi davayı açmak istiyorsa veya hangi hukukî kurumu işletmek istiyorsa bahsini ettiğimiz hükümlere göre işlem yapabilecektir.

Deliller davaların olumlu sonuçlanması için en önemli yargılama araçlarıdır. Delillerin maddi gerçeği yansıtması için gereken çalışmaların yapılması, bu delillerin mahkemeye veya Cumhuriyet savcısına sunulması konusunda bir Bursa boşanma avukatının veya bir bursa ceza avukatının görüşü muhakkak alınmalıdır.

Darp Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Darp raporu alırken darp tarihi ile rapor tarihi açıkça ve şüpheye yer vermeyecek şekilde raporda yazmalıdır.
Darp raporunu ele alan hekimin kimliği belirlenebilir olmalıdır ve raporun hangi hastanede tanzim edildiği raporda yer almalıdır.
Darp raporu darp eyleminin vücutta bıraktığı tahribatlara ilişkin olduğu için, raporun darptan hemen sonra alınması rapora itimadı artıracaktır.
Darp edilen tüm bölgelerin hekime gösterilmesi, hekimin bu bölgelerin hepsine bakarak o bölgeler hakkındaki gerekli görüşünü rapora yansıtması gerekir.
Raporda tespit olunan yaralanma ile uygulanan darp eyleminin birbirleri ile uyumlu, tutarlı olması gerekir.

Darp Raporu Alındığında Ne Olur?

Darp raporu alındığı zaman, bu durum normal bir yaralanmadan farklı olarak adli süreci ilgilendiren bir durum olduğu için, adli kolluk veya savcılık tarafından darp edilen kişinin ifadesi alınır. Eğer darp raporu bir suça ilişkin ise ve bu suçun takibi şikâyete bağlı ise mağdura davacı ve şikayetçi olup olmadığı sorulur. Bunun dışında eğer darp eylemi şikâyete tabi olmayan bir suça ilişkinse, durum derhal Cumhuriyet savcılığına bildirilir ve soruşturmaya başlanır.

Darp raporu ceza davaları dışında aile hukukunu ilgilendiren durumlarda da söz konusu olabilir.

Örneğin Bursa boşanma avukatı yardımı ile açılacak boşanma davalarında darp raporu delil olarak kullanılabilir. Boşanma davası nedenlerinden olan Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış özen boşanma sebebine dayanılarak açılan davada delil olarak kullanabileceği gibi genel boşanma sebebine uyarınca açılan boşanma davasında kullanılabilir. Sonuç olarak şiddetli geçimsizlik, şiddet davranışları nedeniyle açılacak boşanma davalarında darp raporu önemli bir ispat aracıdır.

Darp raporu alınması ile 6284 sayılı yasa olan Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanununun 8 vd. maddeleri uyarınca şiddet hallerinde tedbir kararı da verilebilir. Fakat bu kanun uyarınca tedbir kararı verilebilmesi için darp raporu gibi delilin veya belgenin gerekli olmadığını da hatırlatmak da fayda vardır.

Darp Sebebiyle Dava Açılabilir Mi?

Darp raporu alındığında hastane polisine başvurarak, eğer söz konusu eylem şikâyete bağlı bir suçsa yaralama nedeniyle şikâyette bulunulabilir, şikâyet gerekmeyen bir hal varsa, darp eyleminden savcılığın haberdar olması için polise ihbarda bulunulabilir.

Bu işlem sonunda soruşturma başlar. Soruşturmanın başlamasıyla Cumhuriyet savcısı, kamu davasının açılıp açılmayacağına karar verecektir. Bu durumda bahsettiğimiz dava ceza davasıdır. Yani özetle darp sebebiyle ceza davası açılabilir. Bu davanın bir Bursa ceza avukatına vekalet vererek sürdürülmesi kişinin faydasına olacaktır.

Darp sebebiyle boşanma veya ayrılık davası da açılabilir. Darp ile açılacak bu davada genel boşanma sebeplerine dayanılabileceği gibi Türk Medeni Kanunu m.162’e de dayanılabilir. Avukat hukukî yardımı bu konudaki tecrübe ve deneyimi uyarınca müvekkile çok fayda sağlayacaktır.

Darp nedeniyle açılacak olan ceza davasında maddi veya manevi tazminat istenemez. Bunların istenebilmesi için hukuk mahkemelerinde tazminat davası açılması gerekir. Darp raporu bu davalarda, bursa tazminat avukatı hukukî yardımından da yararlanılarak kullanılabilir.

Darptan Alınan Cezalar Nelerdir?

Darp ile ağırlıklı olarak kasten yaralama (Türk Ceza Kanunu m.86), netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama, taksirle yaralama suçu oluşabilir.

Kasten yaralamanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu yaralama basit bir tıbbî müdahale ile giderilebilecek bir yaralama ise darp edilenin şikâyeti üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Nitelikli hallerde ise ceza yarı oranında veya bir kat arttırılabilir. Örneğin kişi yaralama eylemini canavarca yaralama şeklinde yaparsa verilecek ceza bir kat arttırılır. Diğer artırım nedenlerine örnek olarak eylemin kendini savunamayacak olan engelli veya çocuklara karşı yapılması verilebilir.

Darp halinde ceza dışında koruma tedbirlerine de hükmedilebilir. Bunlar 6284 sayılı yasa uyarınca tedbir kararı olabileceği gibi, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki genel koruma tedbirleri de olabilir. Söz konusu ceza davası bir Bursa ceza avukatı yürütülürse kişi lehine faydalı sonuçlar elde edilecektir.

Darp Raporunun Delil Vasfı Nedir?

Darp raporu her çeşit davada delil olarak kullanılabilir. Fakat raporun delil değeri, içeriğinin yukarıda saydığımız açıklamalar doğrultusunda oluşup oluşmadığına göre değişkenlik gösterir.

Tek başına darp raporunun ceza yargılamalarının şüpheden sanık yararlanır genel ilkesi uyarınca, yargılama sonucuna etki etmesi beklenemez. Çünkü raporla sanık arasında tam bir nedenselliğin kurulması ve sanığın darp eyleminin, mağdura tesir etmesi gerekir.
Darp raporuna ek olarak, şüpheye yer vermeyecek şekilde, eylemin, sanık tarafından mağdura yöneltilmiş olması gerekir. Aksi halde sanık, darp raporu olsa dahi ceza almayacaktır.

Boşanma ve tazminat davalarında darp raporu delil olarak kullanılır. Fakat tek başına yargılama sonucuna hüküm oluşturacak nitelikte olması zordur. Başka delillerle darp raporu desteklenmelidir.

Darp Raporu Alamıyorsam Ne Yapmalıyım?

Darp raporu diğer açıklarımızda da ifade ettiğimiz üzere bir delil ve yargılama için ispat aracı işlevi görür.

Kişinin darp eylemlerini gösteren yaralama, kanlı bir yaralama ise kanlı bölgeler, darp sırasında çevrede oluşan ve kıyafetlerinde oluşan zararların video veya fotoğrafla kayıt alınması gerekir.

Bunların mutlaka ne zaman olduğuna dair tarih ve saatlerin şüpheye yer vermeyecek şekilde gösterilmesi gerekir. Örneğin video kaydı alınıyorsa tarih ve saati gösteren güvenilir dijital bir tarih ve saatinin video kaydında bulunması, yoldan geçen kişilere gün ve saatin sorulması faydalı yöntemlerdir.

Kamera veya video kaydının alınamaması durumunda tutanak tutulup bu tutanağa çevredeki kişilerin kimlik bilgileri ve darp olayına ilişkin tanık olduklarının tutanağa geçirilmesi bir diğer delil işlevidir.

Ayrıca darp raporu alınamadığı hallerde olayın sıcağı sıcağına kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan yazılı ve sözlü başvurular da davalarda darp edilen kişi lehine bir kanaatin uyandırılmasını sağlayacaktır.

Tüm bu durumlar ve daha fazlası için bir Bursa boşanma avukatı veya bir Bursa ceza avukatına başvuru yapılmasının, ücretli hukuki destek alınmasının, dava sürecinin avukat ile beraber yürütülmesinde ciddi fayda vardır.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın