Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanmanın aksine çiftlerin belli konularda uzlaşmaya varamamaları halinde açılan dava türüdür. Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin üçüncü fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanma dışındaki tüm boşanma davaları çekişmeli boşanma davası olarak adlandırılır. Bu davalar; hangi eşin kusurlu olduğunun saptanması adına delillerin sunulması, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi ve tanık dinlenmesi gibi aşamaları içeren bir süreçtir. Çekişmeli boşanma davasında eşler, kendi haklarını en iyi şekilde korumak için dikkatli davranmalıdır. Çekişmeli boşanma davasındaki önemli konuları bu yazıda açıklıyoruz.

Çekişmeli Boşanma Davası Açan Eşler

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davaları ile ilgili merak edilen konuların başında, bu davaların nasıl açılacağı sorusu gelmektedir. Öncelikli olarak davayı açacak olan eş; boşanma dilekçesi, ekler ve deliller ile birlikte aile mahkemesine başvurmalıdır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise, asliye hukuk mahkemeleri devreye girer ve boşanma davalarının takibini yapar.

Çekişmeli boşanma davası için dilekçe hazırlarken belli noktalara dikkat edilmelidir. Bu dilekçe, boşanma sürecini direkt olarak etkileyeceği için davanın iskeleti olarak da görülebilir. Dilekçede boşanma adına öne sürülecek sebepler doğru şekilde belirtilmelidir. Boşanma dilekçesi hakkında daha detaylı bilgi için linkteki yazıyı okuyabilirsiniz.

Dava Süreci Ne Kadar Sürer?

Dava dilekçesinin doğru ve açık bir şekilde hazırlanması, davanın doğru mahkemede açılması ve tüm delillerin sunulması gibi durumlar, çekişmeli boşanma davası sürecinin uzayıp kısalmasına etki eden başlıca faktörlerdir. Bu doğrultuda davanın tecrübeli bir avukat tarafından yönetilmesi sürecin sağlıklı ilerlemesi için önemlidir.

Çekişmeli boşanma davalarının iyi bir avukat takibinde 4-6 celse arasında sonuçlanması mümkündür. Avukat takibinde olmayan davalarda yaşanabilecek aksaklıklar ve hukuki prosedürlerin doğru bir şekilde yürütülememesi sonucu dava süresi 4-5 yıla kadar uzayabilir.

Bunların yanı sıra dava süresini etkileyen bir diğer konu mahkemenin yoğunluğudur. Bu nedenle özellikle büyük şehirlerdeki mahkemelerin çok daha yoğun olması sebebiyle duruşma süreleri uzayabilmektedir. Ayrıca bilirkişi incelemesi, karşı davanın açılması ve tebligat süresi gibi durumlar da dava süresinde etkili diğer faktörlerdir.

İlgili Yazımız :   Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir?

Eğer eşler dava sürecinde boşanma detaylarına ilişkin konularda anlaşmaya varırsa, hakimin de kararıyla çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülür. Ancak bunun için eşlerin çocuğun velayeti, nafaka gibi detaylarda ortak kararlara varması ve anlaşma sağlaması gerekmektedir.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 5

Etiketler: ,

Bu konu hakkında 1 yorum

  1. Haydar dedi ki:

    Çekişmeli boşanma davasında her konuda anlaşma sağladık. Aramızda sadece resmi nikah var. Aynı evde hiç yaşamadık. İlk duruşmada dava biter mi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın