Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Bursa Boşanma Avukatı Araması Sırasında Merak Edilen Soruların Cevapları 2023

Daha önceki yazılarımızda boşanma davalarının sebepleri, boşanma davalarının ilerleyiş şekilleri ve boşanma davalarının sonuçları hakkında kapsamlı açıklamalarda bulunmuş durumdayız. Bu yazımızda, diğer yazılarımıza ek olarak, boşanma “bursa boşanma avukatı” araması sırasında merak edilen soruların cevaplarını size sunmaya çalışacağız.

Boşanma avukatı kaç TL alır?

2023 yılında boşanma avukatlarının talep edebileceği en düşük rakamlar 3 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ de belirlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre 2023 yılında boşanma davaları için istenecek en düşük avukatlık ücreti 9.200 TL’ dir. Söz konusu bu rakam en düşük avukatlık ücreti olup, avukatlar bu rakamın altında olmamak üzere, avukatlık ücretini yapacakları mesaiye göre özgürce belirlerler. Kaldı ki, söz konusu bu rakamın üstüne mahkeme harç ve masrafları ile KDV ücretleri dahil edildiğinde bu rakam katlanarak daha da yükselmektedir.
Bursa’ da ise durum şu şekildedir;
Bursa Barosu tarafından yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde örneğin; Avukatların çekişmeli boşanma davasında maddi ve manevi tazminat da talep edilmiş ise 25.000 TL + tazminat miktarının % 16’ sının talep edilmesi tavsiye edilmiştir. Anlaşmalı boşanma içinse 17.900 TL talep edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, , söz konusu bu rakamın üstüne mahkeme harç ve masrafları ile KDV ücretleri dahil edildiğinde bu rakam katlanarak daha da yükselmektedir.

Anlaşmalı boşanma avukatsız kaç para?

Mahkeme harç ve masrafları yıl içinde güncellenebilmektedir. Fakat 2023 yılı için güncel rakam şuan için; 269,85 TL Başvurma Harcı, 269,85 TL Peşin Harç, 710,00 TL Gider Avansıdır. Yani Avukatsız Anlaşmalı Boşanma dosyası şuan için 1.249,70 TL talep edilmektedir. Avukatlı dosyalarda ayrıca vekalet harcı ve baro pulu ücreti de talep edilmektedir.

Avukatsız anlaşmalı boşanma nasıl olur?

Gerek çekişmeli gerekse de anlaşmalı boşanma dosyalarında avukat ile temsil edilme zorunluluğu yoktur. Anlaşmalı boşanma dosyalarının avukatsız olarak açılabilmesi için taraflar ortak olarak anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlar ve imzalarlar. Sonrasında bu protokolü taraflardan bir tanesi dava dilekçesi ekinde mahkemeye sunar. Duruşma günü taraflar birlikte duruşmaya çıkarlar ve Mahkemeden protokolleri doğrultusunda boşanma kararı verilmesini talep ederler. Bu kısımda yine de anlaşmalı boşanma davasında avukatın önemi konulu yazımızı okumanızı tavsiye etmekteyiz. Zira anlaşmalı boşanma davaları her ne kadar avukatsız görülebilse de, yapılacak bir hata geriye dönülmez sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.

Boşanma en hızlı nasıl olur?

Bilindiği üzere temelde 2 tür boşanma davası türü vardır. Bunlar Çekişmeli Boşanma Davaları ve Anlaşmalı Boşanma Davalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede sonuçlanmaktadır. Bu sebeple gerek boşanma kararı verilmişse ve geriye dönme ihtimali kesinlikle yoksa taraflar anlaşmalı olarak boşanma davası açmayı ciddi olarak düşünmelidir. Zira en hızlı boşanma yolu karşı taraf ile her konuda anlaşarak anlaşmalı boşanma davası açmaktır.

Tek celsede boşanmak için ne yapmalı?

Tek celsede boşanma usulü genellikle anlaşmalı boşanma davalarında mümkündür. Nadiren bu durum çekişmeli boşanma davalarında da gerçekleşebilir. Örneğin bir tarafın açtığı dava diğer tarafça kabul edilir ve evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı mahkemeye ispat edilir ise çekişmeli boşanma davalarında da nadiren de olsa tek celse de sonuç alınabilmektedir.

Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Boşanma davalarında en sık düşülen hata; boşanma davası açan kişinin, boşanmak istemesi sebebiyle davaya dezavantajlı olarak başlayacağı görüşüdür. Halk arasında bu görüşün tam tersi olan inanış da mevcuttur. Taraflar bu hatalı inanışları sebebiyle dava açmayı uzun süre geciktirebilmekte veya henüz ortada sebep yokken dava açabilmektedir.
Genel inanışın aksine bu iki görüş de yanlıştır. Boşanma davasını kim açarsa açsın avantajlı veya dezavantajlı olmaz. Boşanma davasında kusur durumu ve deliller kimin avantajlı olacağını belirleyen faktörlerdir.

Kadın istemezse boşanma olur mu?

Bu yanlış inanış eskiden kalma “Nikahını vermeme” söylemine dayanmaktadır. Günümüzde evlilik birliğini temelinden sarsan davranış sergilen veya bizzat özel boşanma sebeplerinden birini gerçekleştiren kadın veya erkeğin isteyip istememesine bakılmaksızın, diğer eşin istemesi haline boşanmaya karar verilir.

En çok boşanma sebebi nedir?

Boşanma sebepleri kanunda özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebebi olarak sıralanmıştır. Özel boşanma sebepleri; Zina, Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış, Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme, Terk, Akıl Hastalığı olarak sıralanmıştır. Genel boşanma sebebi ise evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Bu genel boşanma sebebinin içinde ekonomik şiddet veya güven sarsıcı eylem gibi bir çok sebep yer almaktadır. Bu sebeple boşanma davalarının çoğu bu genel sebebe yani evlilik birliğinin temelinden sarsılması temeline dayanmaktadır.

Boşanma için ilk nereye gidilir?

Boşanma davalarında avukatın önemi konulu daha önce bir çok yazımız sitemizde yer almaktadır. Bu sebeple boşanma davalarında ilk olarak avukatlık ofisine gidilmesi gerekmektedir. Eğer davada avukatlık ücreti karşılanamayacaksa dahi, avukattan ücretli danışmanlık alarak süreçte hata yapmanın önüne geçilmelidir. Bununla birlikte, hiçbir türlü avukat ile birlikte çalışılmayacaksa, bu halde önceden hazırlanan dilekçeler ile birlikte, aile mahkemesine gidilmesi gerekmektedir.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 4.9 / 5. Oy sayısı: 12

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın