Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Evlenme Oranları Neden 2.3 Puanlık Düşüşte?

Evlenme ve boşanma oranları birbirine zıt olarak değişim göstermekte.

Analizlere göre Türkiye’de evlenme oranı ciddi bir düşüş gösteriyor. Aynı zamanda boşanma oranında ters yönde bir artış görünüyor.

boşanma oranı artış
2004-2018 Arası Evlenme ve Boşanma Oranları

TÜİK verilerine dayanarak yapılan analize göre Türkiye’de 2004 yılından beri istikrarlı bir şekilde evlenme oranı düşüyor. Peki bu oranların sebebini nasıl açıklayabiliriz? Okumaya devam edin.

1. Evlenmek Pahalılaştı

Evlenmek eşleri yasal olarak birbirine bağlayan bir sözleşme ve nikah olmasının yanı sıra, sosyal bir aktivite. Evlenme çoğu zaman düğünlerle birlikte yapılıyor ve bu düğünler hiç de ucuz değil!

Düğünden düğüne çok fazla çeşitlilik göstermekle birlikte düğünlerde klasik olarak yapılan masraflar arasında;

  • Gelinlik ve damatlık,
  • İkramlar,
  • Video ve fotoğraf çekimi,
  • Salon kirası,
  • Davetiyeler,
  • Ulaşım

gibi masraflar bulunmakta. Bu masraflar da günden güne pahalılaşmakta. Ayrıca Instagram gibi sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte düğünler adeta bir rekabet ortamına dönüşmekte ve bu yüzden de gittikçe daha lüks düğünler ortaya çıkmaktadır.

Ortalama Düğün Masrafı
2019’da Ortalama Düğün Masrafları

Çeşitli kaynaklardan alınan kaba verilere göre bir düğün için yapılan harcamaları aşağı yukarı olarak görebiliriz. Düğün masraflarıyla ilgili detaylı bir yazı: https://dugun.com/a’dan-z’ye-dugun-masraflari

Evlilik masrafları günümüzde birçok genç çift adayını evlenmekten vazgeçirmekte, ya da evliliği ertelemelerine sebep olmaktadır.

2. Bireysellik (Bireycilik)

20. yy’dan beri süregelen teknolojik gelişmeler hayatımızda çok fazla noktaya dokundu. Bu teknoljik gelişmelerin sosyal yaşantımızda da oldukça yansıması bulunmakta.

boşanma bireysellik bireycilik

Kalabalık şehirlerin bir sonucu olarak bireysellik.

21. yy insanı telefon ve bilgisayar gibi araçlarla çok fazla zaman geçirmekte ve çevresindeki insanlara, sosyal ortamına yeterince vakit ayırmamaktadır. Bunun sonucu olarak da 21. yy insanı derin sosyal ilişkiler kurma konusunda zorluklar yaşamaktadır.

  • Günümüzde insanlar daha çok kendilerine vakit ayırmakta,
  • Kalabalık şehirler içerisinde kendini toplumdan soyutlamakta,
  • Derin sosyal ilişkiler kurmakta zorlanmaktadır.
İlgili Yazımız :   Cinsel Birliktelik Olmaması veya Cinsel Şiddet Sebebiyle Boşanma

Bireycilikle ilgili iyi bir okuma: https://liberbird.com/türkiyenin-bireycilikle-imtihanı

3. Boşanma Korkusu

Boşanma oranlarının artması dolaylı olarak evlenme oranlarının da düşmesine sebep oluyor. Nasıl mı?

Bekar insanlar çevresindeki boşanmış arkadaşlarının nasıl zorluklarla yüzleştiğini görüyor ve bundan etkileniyor.

Boşanma Avukatı Fatih Yavaş

Boşanma her şeyden önce psikolojik olarak zor ve yıpratıcı bir süreç. Bunu müvekkillerimde de görüyorum. Özellikle çocuğu olan çiftler için boşanma süreci çok daha ağır geçiyor.

Avukat Fatih Yavaş

Ayrıca ülkemizde boşanma konusunda ciddi bir çevre baskısı var. Sanki boşanmak yasakmış ya da dünyanın sonuymuş gibi hem ailesinden hem de çevresinden baskı gören insanlar bulunmakta. Bunun farkında olan bekarlar da evlenmekten bir adım daha uzaklaşmaktadır. Konuyla ilgili iyi bir okuma: https://haberturk.com/evlilik-korkusu-nedir

Psikolojik zorluklarının yanında boşanma aşaması eşleri maddi açıdan da zorlayabiliyor. Çünkü mal paylaşımı maddi olarak iki tarafı da zarara sokuyor.

Mal varlığının bir kısmını kaybeden eşler, önceden bir eve iki kişi bakarken artık bunu tek başlarına yapmak zorunda kalıyor.

Dava Süreci Uzuyor!

Boşanma sürecinin zorlu bir süreç olduğundan bahsetmiştik. Kanunen iki çeşit boşanma türü bulunmakta:

Çekişmeli boşanma davalarında eşler birbirlerinin kusurlu olduğunu iddia etmekte ve bunu ispatlamaya çalışmaktadır. Bu da zaten zor olan boşanma sürecinin iyice yıpratıcı hale gelmesine ve uzamasına sebep olmaktadır.

İstatistiklere göre 2003 yılında boşanma davalarının sadece %11’i 36 aydan uzun sürerken, bu oran 2010’da %14, 2018’de %18’e ulaşmış bulunmaktadır.

Avukat Desteği Önemli

Hem uzun süreli evliliklerin temelini atmak hem de boşanma aşamasını kolay bir şekilde atlatabilmek için uzman bir avukatın desteği çok önemli.

Bu noktada yeni evlenecek çiftlerin evlilik sözleşmesi ile kendilerini güvende hissetmeleri için bir avukat desteği almaları önemlidir.

İlgili Yazımız :   Anlaşmalı Boşanma Davası Uygunluk Testi

Boşanma aşamasında olan çiftlerin de boşanma aşamalarını kolayca ve doğrulukla atlatıp, ömür boyu bağlayıcı sonuçları olan boşanma davasını sorunsuz bir şekilde aşmak için uzman bir avukattan yardım almaları önerilir.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın