Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davası açılırken tarafların önünde iki seçenek vardır;

Eşler boşanmanın sonuçları ile ilgili tüm konularda uzlaştıkları zaman anlaşmalı olarak boşanabilirler. Bu anlaşma, taraflar arasında anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması ile gerçekleşir.

Anlaşmalı boşanma protokolü ise ciddiye alınması gereken bir konudur. Protokole dahil olması gereken velayet, tazminat, nafaka gibi maddelerin taraflar için ömür boyu bağlayıcılığı vardır. Bu sebeple de boşanma davalarında uzman bir avukattan destek almanızı öneririr.z

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

anlaşmalı boşanma davası açan eşler

Anlaşmalı boşanma davası sadece eşlerin tüm konular üzerinde anlaşması olarak düşünülmemelidir. Bunun yanı sıra bazı boşanma davası açan çiftlerin bazı şartlara uygun olması gerekmektedir.

Eşler aralarında anlaşmış olsalar bile aşağıdaki şartlar yerine getirilmediği sürece, anlaşmalı boşanma davası açarak boşanmaları mümkün değildir.

Anlaşmalı boşanabilmek için gerekli şartlar ise şöyledir:

  • Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması,
  • Çiftlerin mahkemeye birlikte başvurmuş olması,
  • Tarafların mahkeme önünde boşanma isteklerini açıklamış olması,
  • Tarafların boşanmanın maddi ve manevi sonuçları konusunda net bir şekilde uzlaşmış olması,
  • Eşlerin çocukların velayeti konusunda uzlaşmış olması,
  • Anlaşılmayan bir konu kalmaması,
  • Hakimin anlaşma şartlarını uygun bulması.

Yukarıda bahsedilen şartların hepsinin birlikte gerçekleşmesi durumunda tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları için bir engel kalmamaktadır.

Bu durumda da mahkemece başka bir delil aranmaksızın tarafların boşanmasına karar verilmektedir. Eğer yukarıdaki şartlara uygun bir şekilde boşanma davası açılması mümkün değilse, boşanma için gerekli şartları ve Boşanma Davası Nasıl Açılır hakkında yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanmalıdır?

Anlaşmalı boşanma protokolü ya da sözleşmesi, anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasındaki uzlaşma konularını içerir. Anlaşmalı boşanma protokolü tarafları bağlayan önemli bir hukuki metindir.

İlgili Yazımız :   Boşanma Davalarında Af

Anlaşmalı olarak boşanabilmek için bu sözleşmeyi iki tarafın da imzalaması gerekir.

Anlaşmalı boşanma protokolü tarafların velayet, soyadı, nafaka, mal varlıkları ve tazminat gibi konularda taleplerine ilişkin bilgileri içermektedir.

Tüm hukuki metinleri veya resmi evrakları hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Anlaşmalı boşanma protokolü de resmi bir evrak olduğu için, bazı şartları sağlaması gerekir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

  • Sözleşmenin medeni kanunun 166. maddesinin 3. fıkrasına dayanarak hazırlanması,
  • Protokolde eşlerin T.C. kimlik numaraları, isim ve soy isimleri, adresleri ve varsa çocuklarının kimlik bilgilerinin yer alması,
  • Maddi ve manevi tazminat, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, çocukların velayeti ve mal paylaşımının sözleşmede yer alması.

Dilerseniz siz de bu kurallara uyarak örnek dilekçe ile anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayabilirsiniz.

Her evliliğin farklı sebepler ve koşullar altında bittiğini düşünürsek, her boşanma davasına da özel bir yaklaşım getirmek gerekir. Taraflar birbirine güveniyor bile olsalar, bir boşanma protokolü hazırlayarak birbirlerine boşanma davası açmaları çok doğru sonuçlar doğurmayabilir.

Burda önemli olan nokta bu protokolün ömür boyu bağlayıcılığı olmasıdır. Protokoldeki bir eksiklik veya yanlışlık, dava sürecinin yanlış yönetilmesi veya eşlerin dava sürecinde duygusal davranması gibi sebepler yüzünden ömür boyu bazı sonuçlara katlanmanız gerekebilir.

Dava sürecinde çiftlere yol göstermesi, aralarındaki uzlaşmayı sağlaması ve hukuki işlemlerin doğru bir şekilde yerine getirilmesi adına uzman bir avukat desteği almanızı tavsiye ederiz. Hala boşanma davası nasıl açılır diye düşünüyor veya çekişmeli boşanma davası açmayı düşünüyorsanız ya da aklınızda kalanlar varsa yorum yazabilir ya da Bursa boşanma avukatına sorabilirsiniz.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 3

Etiketler: ,

Bu konu hakkında 3 yorum

  1. Döndü dedi ki:

    Avukat Bey, boşanma davası nasıl açılır yazınızı okudum ve anlaşmalı olarak boşanmaya karar verdim. Burda en çok aklıma takılanlardan birisi boşanma davasını benim ya da eşimin açması fark ediyor mu? Davayı eşim açarsa nafaka talebinde bulunamaz mıyım mesela gibi sorularım var.

    1. Av. Fatih Yavaş dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkürler. Anlaşmalı boşanma davasında hem siz hem de eşiniz davacı konumunda bulunur. Nafaka talebiniz boşanma protokolünde bulunduğu sürece olmaz. Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

      1. Döndü dedi ki:

        Avukat Bey, gerçekten dava sürecinde çok yardımcı oldu. Nafakamı da alıyorum. İlk kez buraya yazdığımda 26 Aralıktı. Sonrasında avukat beyle iletişime geçtim ve bugün boşanma işlemlerim bitti. Bu kadar hızlı olması beni çok memnun etti. Burdan da tekrar teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın