Avukatlık Hizmetleri
Anlaşmalı boşanma davası ile ilgili, uygulamada yaşanan en büyük aksaklık, tarafların özellikle 1 sene evli kalmış olma şartını gerçekleştirmemiş olmasıdır. Taraflar bu sebeple anlaşmalı boşanma davası açamamakta fakat senelerce sürebilecek olan çekişmeli boşanma sürecine de girmek istememektedir. Bu soruna çözüm bulmaya çalışan tarafların ise en sık karşılaştığı terim “yıldırım boşanması” olmaktadır. Peki nedir bu “Yıldırım Boşanması” ?
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki “yıldırım boşanması” kavramı adını aslında, “yıldırım nikahı” kavramıyla aynı temel mantıktan almıştır. Bilindiği üzere, eski zamanlarda nikah işlemleri uzun zaman almakta idi. Öyle ki nikah için hazırlanıp teslim edilen evraklar, uzun süre bürolarda kalmakta, bu yüzden de nikah günü ertelendikçe ertelenmekteydi. Bu tarz mağduriyetler yaşayan çiftler ise şikâyette bulunmakta ve mahkemenin kararıyla yıldırım nikahı kıydırmakta idiler. Bu yol ile kıyılan nikahlara, normal nikahlardan daha hızlı şekilde sonuç verdiği için “yıldırım nikahı” denilmekte idi.
Günümüze gelindiğinde ise artık evlilik birlikteliklerinin kurulması aşamasında bu tarz geçikmeler yaşanmasa da, evlilik birlikteliğinin sonlanması aşamasında uzun süren boşanma davalarının sonuçlanmasını bekleme zorunluluğu halen daha devam etmektedir. Bu sebeple toplumumuzda, diğer davalardan daha kısa süren veya tek celsede karar çıkan davalara “yıldırım boşanması” denilmektedir. Peki, evlilik birliğinin kurulması aşamasında bir dönem var olmuş bu “yıldırımlık” durumu, gerçekten de boşanma aşamasında da var mıdır?
Bilindiği üzere, evli çiftlerin hangi hallerde boşanabileceklerini, boşanma yargılamasının nasıl yapılacağını ve bu boşanma yargılamasının ne gibi sonuçlar doğuracağı TMK ve HMK‘ nın ilgili maddelerinde düzenlenmektedir. Bahsedilen bu maddeler incelenecek olursa aslında kanun koyucunun boşanma türlerini sayarken “yıldırım boşanması” gibi bir kavrama yer vermediği görülecektir.
Özetle “yıldırım boşanması” kavramı kanuni bir terim değildir.
Fakat her ne kadar, “Yıldırım boşanması” kavramı kanuni bir terim olmasa da tarafların birbirleri ile anlaşması halinde tek celsede sona eren çekişmeli boşanma davaları mevcuttur. Bu tarz davaların sekteye uğramadan kısa sürede sonuç verebilmesi için belli başlı bazı koşulların sağlanmış olması gerekmektedir. Aksi durumda tek celsede boşanabilmek söz konusu olmayacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu yazımızda anlatılanlar, anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için aranan şartların oluşmadığı durumlar ile ilgilidir. Bu iki kavram birbiri ile karıştırılmamalıdır. Uygulamada anlaşmalı boşanma davasına çok sık rastlanılsa da, toplumun “yıldırım boşanması” adını verdiği bu tek celsede biten çekişmeli boşanma davalarına nadiren rastlanılmaktadır. Bu sebeple her ne olursa olsun bu tarz boşanma davaları avukat eşliğinde takip edilmeli sonradan oluşabilecek hak kayıplarına mahal verilmemelidir. Zira unutulmamalıdır ki, çekişmeli bir boşanma davasının tek celsede sonlanmasını bekleyerek taraflar zaten olağan üstü bir sonuç almayı ummaktadır. Bu olağan üstü sonuç sadece birden fazla şartın bir arada olması durumunda gerçekleşebilecektir. Bu sebeple boşanma avukatınızla yapacağınız görüşme ile bilgilenmeli ve bu yol ile boşanma kararı verirseniz muhakkak avukatınız ile yola çıkmanızı önermekteyiz.
Yazımızı beğendiniz mi?
Puan vermek için yıldızı tıklayın
Ortalama puan 4 / 5. Oy sayısı: 4