Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Önceden Açılan Boşanma Davasının Yeni Açılan Boşanma Davasına Etkisi

Önceden açılan boşanma davasının yeni açılan boşanma davalarına olan etkisinin tespiti bakımından çeşitli ihtimaller bulunmakta olup her bir ihtimal bakımından ayrı ayrı değerlendirme yapılması gerekmektedir. Bu yazımızda örneklerle her bir ihtimal ayrı ayrı değerlendirilecektir.

Önceki Boşanma Davasını Eşim Açtı – Şimdi Ben Boşanma Davası Açabilir Miyim?

İlk boşanma davasını eşlerden birisi açtı ise sonradan diğer eşin de boşanma davası açma hakkı vardır. Sonradan dava açılması halinde açılan bu ikinci dava ilk dava ile birleştirilebilecektir. Bu durumda iki dava tek dosya üzerinden görülecek olup bir taraf “Davacı – Karşı Davalı” diğer taraf ise “Davalı – Karşı Davacı” sıfatını alacaktır. Yapılan yargılama sonunda her iki davanın da kabulü veya iki davanın reddi veya bir davanın kabulü ile bir davanın reddine karar verilmesi mümkündür.

Ben Eşime Karşı Bir Boşanma Davası Açtım – Bu Dava Devam Ederken Tekrar Boşanma Davası Açabilir miyim?

Bir kişi devam eden bir dava var iken aynı sebep ve delillere dayalı olarak tekrardan boşanma davası açması mümkün değildir. Böyle ikinci bir boşanma davası açılması halinde bu ikinci davası; davanın esasına girilmeksizin usulden reddedilecektir.

Ancak bir kişi şiddetli geçimsizlik olarak tanımlanan evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebi ile bir boşanma davası açmışken daha sonra eşinin kendisini aldattığını öğrenirse bu sefer de zina sebebi ile boşanma davası açabilir. Bu durumda açılan iki davanın sebebi ve delilleri farklı olacağı için bu sefer açılan ikinci dava reddedilmez ve iki dava da esasına girilerek görülmeye devam eder. Hatta bazı durumlarda bu ikinci davanın açılması zorunluluk haline dahi gelmektedir.

Açtığım İlk Boşanma Davası Reddedildi – Tekrardan İkinci Bir Dava Açabilir miyim?

Açılan ilk dava reddedildi ise ikinci kez dava açılmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak bu açılan ikinci davanın da reddedilmemesi için ilk davadaki ret sebeplerine dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk davada dava ne için reddedildi ise açılacak ikinci davada bu sebeplerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Açtığım Boşanma Davası Reddedildi 3 yıl Boyunca İkinci Bir Dava Açamaz Mıyım?

Toplum içerisinde boşanma davasının reddedilmesi halinde 3 yıl boyunca tekrar dava açılamayacağına ilişkin genel bir kanı vardır. Ancak bu durum gerçeği yansıtmamaktadır. Uygun şartların sağlanması halinde uygun boşanma davası açılabilir. Sadece 3 yıl geçmemiş olması hali bir ret sebebi değildir.
Yanılgıya sebep olan kanun maddesi şu şekildedir;

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

TMK Madde 166/4

Yani ilgili kanuni düzenlemeye göre, ilk açılan boşanma davası reddedilir ve taraflar arasında bu red kararının kesinleşmesinden itibaren 3 sene boyunca fiili birliktelik sağlanamaz ise bu durum ayrı bir boşanma sebebi haline gelmektedir.

Açtığım Boşanma Davası Kabul Edildi Ancak İstinaf Mahkemesinde – Tekrardan Boşanma Davası Açabilir miyim?

Açılan boşanma davası kabul edilmiş olsa bile boşanmanın gerçekleşmesi için davanın kesinleşmesi yani istinaf incelemesinden geçmiş olması gerekir. Boşanma davası kesinleşmeden taraflar boşanmış olmaz. Bu durumda istinaf incelemesi sürerken farklı bir sebeple tekrardan boşanma davası açılması mümkündür. Örneğin evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayalı olarak açılan boşanma davası kabul edilmiş ancak istinaf incelemesi devam ediyor iken davalı eşin kumar oynaması sebebine dayalı olarak veya zinaya dayalı olarak tekrardan boşanma davası açılması mümkündür. Bu durumda istinaf incelemesi devam ederken bir diğer yandan da diğer boşanma davası devam edebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açtım Eşim Duruşmaya Gelmedi Tekrardan Boşanma Davası Açabilir miyim?

Anlaşmalı boşanma davası açılması halinde duruşma gününde diğer eşin duruşmaya gelmemesi veya protokolü imzalamaması veya duruşma sırasında boşanmak istemediğini beyan etmesi yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda açılan anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına çevrilip uygun delillerin sunularak davanın yürütülmesi gerekmektedir. Yani anlaşmalı olarak açılan boşanma davasında anlaşma olmaması halinde tekrardan ayrı bir dava açılmasına gerek bulunmamaktadır.

Ancak açılan anlaşmalı boşanma davası herhangi bir sebeple reddedilirse bu durumda yeniden bir dava açılması gerekir. Yeni açılan davanın da anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olduğuna bakılması gerekir. Tekrardan anlaşmalı boşanma davası açılacaksa önce ilk anlaşmalı boşanma davasının kesinleştirilmesi gerekir. Eğer çekişmeli boşanma davası açılacaksa bu durumda ilk davanın kesinleştirilmesine gerek bulunmamaktadır. Çünkü dava sebepleri birbirinden farklıdır.

Eşim Anlaşmalı Boşanma Davası Açtı Ama Duruşma Tarihi Çok Geç, Ben de Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilir miyim?Anlaşmalı boşanma davası açılması halinde mahkemeden yakın bir tarihte duruşma günü talep edilmektedir. Ancak mahkemelerin yoğunluğu sebebi ile bazen duruşma günleri çok geç tarihlere verilebilmektedir. Bu gibi durumlarda ikinci kez iş yükü az olan farklı bir adliyede diğer eşin anlaşmalı boşanma davası açması mümkündür. Bu gibi durumlarda ilk açılan anlaşmalı boşanma davası ikinci davaya etki etmeyecektir.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın