Karaman, Yılmar Plaza, Söğüt Sk. No:170 Kat. 4 Daire. 33, 16130 Nilüfer/Bursa

Pts - Cts 09:30 - 20:00

Boşanma Sayılarındaki Artış ve Sebepleri

            2020 yılında, özellikle pandemi dönemi sebebiyle, Türkiye’de boşanma sayıları önceki dönemlere kıyasla oldukça yüksek bir artış göstermiştir. Bu duruma birçok faktörün etkili olduğu açıktır. Fakat uygulamada bazı faktörler diğerlerine oranla daha sık şekilde karşımıza çıkmaktadır. Aşağı kısımda günümüzde uygulamada en sık karşılaşılan boşanma sebeplerinin bazılarından bahsedeceğiz.

Günümüzde en sık karşılaştığımız boşanma sebeplerine baktığımızda; ekonomik yetersizlik, tahammülsüzlük, sorumsuzluk, aldatma, kültürel uyumsuzluk, ailelerin evliliğe müdahalesi, şiddet, cinsel problemler, iletişimsizlik, duyguların tükenmesi ve terk faktörlerinin oldukça etkili olduğunu görmekteyiz.

Boşanmaların Artmasına Neden Olan Sorunlar

Ekonomik Yetersizlik

            Maalesef günümüzde boşanmaya en çok neden olan olaylar arasında ilk başta ekonomik nedenler gelmektedir. Taraflar kimi zaman bu soruna bir çözüm buluyor olsalar da çoğunlukla bu konu büyüyerek evlilik birliğinin sonunu getirmektedir. Üstelik bu sorun sadece gelir olarak alt kesime ait olan insanların bir problemi olarak görülmemelidir. Orta hatta üst kesimdeki insanlar dahi eşleri ile ekonomik sorunlar sebebiyle tartışmakta ve bu tartışmalar sebebiyle evlilik birliği sonlanmaktadır. Bu konuya, çalışan eşin, çalışmayan eşin temel yaşam ihtiyaçlarını bile karşılamaması veya tam aksi olarak bir eşin sadece maddi kaygıları ve ekonomik bazı beklentileri sebebiyle evlilik yapmış olması ve bu beklentilerinin karşılanmamış olması örnek olarak gösterilebilir.

Tahammülsüzlük

Evlilik birliği içerisinde olsalar da çoğunlukla eşlerin yaşanan olaylara karşı bakış açısı farklıdır. Eşler birbirinden farklı düşünebilmekte, farklı alışkanlıkları olabilmekte, olaylara farklı tepkiler verebilmektedirler. Taraflardan beklenen evlilik sürecinde birbirlerinin bu farklılıklarına anlayış göstermesidir. Ancak bazı evliliklerde eşler birbirlerine karşı gereken sabrı gösterememektedir. Günümüzde bu durumun varlığı halinde kişiler genel olarak ayrılık kararı almaktadır. Zira bu mücadele toplumumuzdaki herkes için zorlu bir süreçtir. Sadece bu sorunun varlığı halinde bile, bazı kişiler için hayat çekilmez bir hale gelmekte ve sadece bu sebeple bile boşanmalar yaşanmaktadır. Bu konuya; sürekli tartışan, gün içerisinde birbiri ile hiçbir paylaşımı olmayan, beraber yaşam devam etse de birbirinden haz etmeyen veya beraber yaşamı sonlandırmış eşleri örnek olarak gösterebiliriz.

Sorumsuzluk

Evlilik birliği içerisindeki tarafları boşanma aşamasına getiren bir diğer sorun ise evlilik birliği ile birlikte gelen sorumluluktur. Evlilik birliğinin kurulması ile birlikte çeşitli sorumluluklar oluşmaktadır. Bu kapsamda olan eşe karşı sorumluluk, çocuklara karşı sorumluluk ve ortak hayata karşı sorumluluk, ortak hayatın devamı için oldukça önemlidir. Evlilik birliğinden kaynaklanan bu sorumluluk bazı bireylere ağır gelmektedir. Bu sebeple sorumsuz davranan eş diğer eş için ortak hayatı çekilmez hale getirmektedir. Bu konuya; çalışmayan eşin ev işlerini de yapmamasını, kumar oynayan eşin bu sebeple evin ihtiyaçlarını karşılamamasını veya eve haciz getirmesini, babanın veya annenin çocuklara ilgisiz davranmasını veya çocukların ihtiyaçları ile ilgilenmemesini örnek olarak gösterebiliriz.

Aldatma

Günümüzde boşanma davalarında en sık rastlanan sebeplerden biri de zinadır. Bu duruma birçok etken sebep olsa da bu durumun eski dönemlere oranla inanılmaz artmış olmasının temel sebeplerinden biri de artan sosyal medya kullanımıdır. Hayatı kolaylaştıran teknoloji, yanlış kullanımla aldatmayı da kolaylaştırmıştır. Ancak unutulmaması gereken en önemli konu ise, sosyal medya hesaplarımız hiçbir zaman tamamen güvenli değildir. Ve sadakatsiz her eylem bir gün gün yüzüne çıkma riski taşımaktadır.

Kültürel Uyumsuzluk

Günümüzde evlilikler, toplumumuzun çoklu kültürel yapısı sebebiyle de bozulabilmektedir. Eşlerin gayet iyi anlaşması ihtimalinde dahi bazen kültürler çatışmakta ve özellikle ailelerin yanlış müdahaleleri ile birlikte bu evliliklerin çoğu son bulmaktadır. Kendi yetiştiği kültürü doğru kabul eden eş, diğer eşin yaşam tarzını, düşünce tarzını ve hatta önemsediği değerlere karşı saygısızlık yapabilmekte ve bu yol ile ortak yaşamı çekilmez hale getirebilmektedir.

“Kültürel Uyumsuzluk” günümüzde baş edilmesi ve tahammül edilmesi oldukça zor bir sorun olarak boşanma sebepleri arasında yaygınlaşmaya başlamıştır.

Ailelerin Evliliğe Müdahalesi

Boşanmaya neden olan en önemli faktörlerden biri de “Ailelerin Evliliğe Müdahalesi” ve “Eşlerin Birbirlerinin Ailelerine Karşı Tutumu” olmuştur. Evliliğe adım atan her çift, evlilik birliği süresince mutlaka bir takım anlaşmazlık yaşamaktadırlar. Bu durum oldukça normaldir. Fakat bu sorunlar ister küçük olsun ister büyük, bazı aileler devamlı olarak çocuklarının evliliklerine ve bu anlaşmazlıklarına müdahil olmaktadırlar. Bu sebeple, zaten birbiri ile sorun yaşamakta olan çiftler, ailelerin bu sorunları körüklemesi ve zorlaştırması üzerine, boşanma kararı almaktadırlar. Bu konuda özellikle dikkat çekici olan durum ise, bu sorunu sadece eğitim olarak alt kesimin değil üst kesiminde yaşıyor olmasıdır.

Şiddet

Ne yazık ki günümüzün toplumsal olarak en büyük sorunlarından birisi “Aile İçi Şiddet”konusu olmuştur. Bu sorun evliliklerin de sonlanmasında en büyük etkenlerden biridir. Farklı şekillerde eyleme dökülebilen şiddet, en sık türleri olarak; fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet türleriyle eşler arasında ne yazık ki ortaya çıkmakta ve boşanmaların ana sebeplerinden biri olmaktadır.

Cinsel Problemler

En karşılaşılan boşanma sebeplerinden bir diğeri ise “Cinsel Problemlerdir”. Evlilik hayatında oldukça önemli bir yer tutan cinsel ilişki, eşlerden sadece birinden kaynaklı olarak veya her iki eşin karşılıklı kusurlu hareketler ile problemli hale gelebilmekte veya tamamen sonlanabilmektedir. Eşlerin bu duruma bir çözüm bulamadığı durumda ise boşanma hali gerçekleşmektedir. Bu durum, bir eşin cinsel ilişkiyi tamamen reddetmesi veya bu durumun tam zıttı bir şekilde bir eşin diğer eşi rızası olmamasına rağmen ilişkiye girmeye zorlaması şeklinde gerçekleşebilmektedir.

İletişim Problemleri

İletişim ortak yaşamın devamı için olmazsa olmaz bir faktördür. Başkaca birçok problemi olan eşler arasında dahi eğer iyi bir iletişim varsa bu sorunlara çözüm bulunabildiği görülmektedir. Fakat başkaca hiçbir problemi olmaya eşlerin sadece iletişim sorunları sebebiyle boşandıkları daha sık görülen bir vakadır.

Duyguların Tükenmesi

Günümüzde evlenmemiş insanların flört dönemlerinde duygularının tükenmesi sebebiyle ayrılmaları oldukça normal bir durumdur. Ancak evli eşler de bu sebeple ayrılık kararı alabilmektedir. Üstelik artık bu duruma oldukça sık şekilde rastlanılmaktadır. Bu sorunun ortaya çıkmasında ana faktörün aslında eşlerin evlilik öncesi dönemlerinde “Birbirlerini Yeterince Tanımadan Evlilik Kararı Almalarının” etkili olduğu anlaşılmaktadır.

Günümüzde bireyler duyguların yoğun olduğu dönemlerde birbirlerinin kişisel özelliklerini yeterince anlamaya çabalamamaktadır. Dönemsel olarak azalan duygularının etkisine kapılmaktadır. Ve bu dönemlerde ilişkilerini destekleyecek başka bir faktör olmadığı gerçeğiyle yüzleşmekte ve boşanma kararı almaktadırlar.

Yazımızı beğendiniz mi?

Puan vermek için yıldızı tıklayın

Ortalama puan 4.7 / 5. Oy sayısı: 6

One thought on “Boşanma Sayılarındaki Artış ve Sebepleri”

  1. Ersin dedi ki:

    Evlilik başlı başına bir burun direncini kıran bir leş kokusundan başkada bir şey değildir bence. onca insanın uğraşı çabası zahmeti eziyeti hepsi boş verdikleri mücadeleye cabaya yazık iki insanın duyguları hisleri kültürel sosyal bilgi anlayış tahamul noktalarının hiç hesabı yapılmadan büyük laflarına bırakılan çok bilmişlik ihtiyar heyetleri. Aile büyüklerinin insiyatifine bırakılan kararların sonucu gençlerin tükenen evlilige bakış açılarından başkada bişi değil cehalet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button Bizi Arayın