Avukatlık Hizmetleri
Türk Hukukunda soy bağı, kural olarak doğumla kurulur. Fakat tanıma, babalık davası gibi soy bağı kurulmasına ilişkin düzenlemeler de bulunmaktadır. Bunların dışında soy bağının kurulması, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 305 vd. maddeleri uyarınca evlat edinme suretiyle de olabilir.
İçindekiler
Evlat edinme, bir kişinin biyolojik ebeveyni dışındaki kimse tarafından yasal olarak kabul edilmesi anlamına gelir. Bu işlemle evlat edinmeyi kabul eden kişi ve evlat edinilen kişi arasında yasal bir bağ oluşur. Bu bağ ile, biyolojik ebeveynliğin doğurduğu bütün yasal sonuçlar doğmuş olur.
Evlat edinme, kişilerin kendi çocukları olmadığı veya olamadığı durumlarda, terk edilmiş bir çocuğun veya ihmalkâr ebeveynlerin varlığı halinde, çocuğun güvende, sevgi dolu ve düzenli bir aile ortamında büyümesini sağlamak üzere gerçekleştirilen bir hukuki işlemdir.
Evlat edinme şartları nelerdir sorusunun yanıtı, evlat edinen ve evlat edinilenin konumlarına göre değişiklik göstermektedir. Şartlar, evlat edinenin evli olup olmadığı, evlat edinilenin yaşı gibi hususlara göre değişiklik göstermektedir.
Evlat edinme için genel olarak şartlar;
Küçükten kasıt, kişinin 18 yaşını henüz doldurmamış olmasıdır. Fakat kişi eğer mahkeme kararıyla veya evlenme yoluyla ergin olmuşsa, küçükten bahsedilemez. Bu durumda erginlerin evlat edinilmesine ilişkin hükümlere başvurulması gerekecektir.
Evlat edinen kişinin çocukları varsa, evlat edinme ile bu çocukların menfaatlerinin hakkaniyete uygun olarak korunması gerekmektedir. Çünkü evlat edinme işlemi ile, evlat edinilen küçük ve evlat edinen kişi arasında yasal mirasçılık ilişkisi dahil, kan hısımlığının sonuçları olan her türlü yasal sonuç gündeme gelecektir.
Evlat edinme sürecine, Türk vatandaşı olup Türkiye’de ikamet eden kişilerin bulundukları ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya E-Devlet üzerinden başlanılabilir. Yurt dışında ikamet edenler bulundukları ülkenin devletlerarası evlat edinme makamlarına başvurarak süreci başlatabilir.
Fiziken yapılan başvuruların şahsen ve bir dilekçeyle yapılması gerekmektedir. Eşlerin birlikte evlat edinmesi durumunda her iki eşin başvuruda hazır bulunması gerekmektedir.
Başvuru için gerekli belgeler kurum tarafından evlat edinmek isteyen kişiden istenir. Belgelerin titizlikle hazırlanıp kuruma 2 ay içerisinde teslim edilmesi, sürecin daha hızlı işlemesine yarar sağlayacaktır.
Kurum incelemesinin olumlu olmasının ardından evlat edinme davası açılması gerekir.
Bu dava evlat edinenin veya edinenlerden birinin yerleşim yeri Aile Mahkemesinde açılır. Aile Mahkemesi olmayan hallerde davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekir.
Kurum sosyal inceleme neticesinde olumsuz bir karar verdiyse evlat edinmek isteyen kişi avukat yardımı ile karara karşı itiraz yollarına başvurabilir.
Evlat edinme sürecinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevlileri, sosyal incelemesi çalışması, küçüğün menfaatlerine yönelik uyum araştırmaları gibi sürecin sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için araştırmalar yapar hazırladığı sosyal inceleme raporuna göre de evlat edinme işlemine ilişkin görüşünü belirlemiş olur.
Mahkeme evlat edinme işlemine yönelik kararında Bakanlığın raporunu, süreci, evlat edinmek isteyenle evlat edinilmek isteyenin durumlarını inceleyerek nihai sonucu açıklar.
Evlat edinme koşullarını sağlamayan kişiler evlat edinemezler. Fakat bunların yanında, evlat edinmek isteyen kişinin yaşam tarzı, sağlık sorunları, küçüklere karşı davranış ve tutumları, küçüğe refah içerisinde ve şefkatli bir yaşam sunup sunamayacağı gibi faktörler evlat edinme işlemini etkiler.
Bunlara örnek olarak; kişinin sürekli evin dışında olması, iş dışındaki kişilere zaman ayıramayacak derecede yoğun bir çalışma temposunun olması, sağlık sorunlarının fazla olması, cezaevinde olması, maddi yetersizliklerinin olması verilebilir.
Bu konuda dini inanç ve görüş farklılıkları bulunmaktadır. İslam dininde evlat edinmek günah değildir, aksine Hz. Muhammed (s.a.v.)’in evlat edinmeyi teşvik eden hadisleri bulunmaktadır. Evlat edinen kişi evlat edindiği küçüğe sevgi, şefkat, saygı ve adalet yaklaşımında bir yetişme imkânı sunmaktadır. Küçüğün ergin olmasından sonraki süreç hakkında da ayrılan görüşler bulunmaktadır.
Sonuç itibari ile, evlat edinme birçok din ve kültürde kabul edilir, İslam dininde de teşvik edilen bir davranıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak şartıyla, Türkiye’ de yaşıyorsanız, ikamet ettiğiniz ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ ne başvuru yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra başvurunuzu e devlet üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Türkiye dışında yaşıyorsanız ve başvurunuzu bu ülkeye yapacaksanız; o halde bulunduğunuz ülke hukukuna tabi olacaksanız. Bulunduğunuz ülkenin ülkelerarası evlat edinme merkezini veya yetkili birimini araştırmanızda fayda vardır. Tam ve kesin bilgiyi ancak bu birimlerden öğrenebilirsiniz.
Yazımızın ilgili kısımlarında kişinin evlat edinebilmesi için gereken şartları belirtmiş bulunmaktayız. Bu şartların gerçekleşmiş olması durumunda;
Evlatlık ilişkisi ancak ve sadece Mahkeme kararı ile yapılabilmektedir. Bunun dışında yapılan işlemlerin hiçbiri yasal işlemler değildir. Hatta ki bu işlemler TCK’ nın 231. maddesi kapsamında düzenlenmiş bir suçtur. İlgili maddede çocuğun soy bağını değiştiren veya gizleyen kişinin, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılılacağı düzenlenmiştir.
Evlat edinen kişinin evli olması evlat edinme için kuraldır. Ancak bekar kişiler de TMK m.307 uyarınca tek başlarına evlat edinebilir. Ayrıca kanunun saydığı hallerde evli kişilerin de tek başlarına evlat edinebilmesi mümkündür.
Evlat edinme süreci somut duruma göre değişebilir. Süreç genelde detaylı ve uzun zaman almaktadır.
Evlat edinme başvurusu ile başlayan süreçte, ilgililerin sağlık, sosyal ve ekonomik durumları gibi çok çeşitli alanlarda incelemeleri yapılır. Evlat edinmek isteyenler küçükle tanışır ve küçükle evlat edinenin yeterli düzeyde tanışmasına imkân sağlanır.
Küçükle evlat edinen arasındaki işlemin olacağına dair kanaat ve sosyal incelemenin olumlu sonuç doğurması üzerine, sürecin sonlandırılması için mahkemeye başvurulur. Tabii eğer küçüğün hali hazırda biyolojik ebeveynleri veya vasisi varsa onların rızaları mahkemeye başvurma aşamasından önce alınır.
Mahkemeye başvurudan sonra, mahkemenin yoğunluğuna göre süreç sonlandırılır. Net veya yaklaşık olarak bir sürenin söylenmesi doğru değildir. Çünkü süreyi etkileyen birden fazla faktör ve bu faktörlerin her birinde ayrı bir belirsizlik bulunmaktadır.
Ergin ve kısıtlıların evlat edinilebilmesi için, evlat edinen kişilerin varsa altsoylarının evlat edinme işlemine yönelik açık muvafakatlerinin olması gerekmektedir. Ayrıca evlat edinen kişi evli ise, diğer eşin evlat edinme işlemi için rızası olmalıdır.
Evlat edinilen kişinin evlatlık olması için rıza göstermesi gerekmektedir. Ayrıca bu kişi evli ise, eşinin de rızası gerekmektedir.
Ergin ve kısıtlılar için evlat edinme ancak,
Yukarıda söylediğimiz haller dışında kalan hallerde küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.
TMK m.307 bekar kişilerin 30 yaşını doldurmuş olması durumunda evlat edinebileceklerini ifade etmektedir. Ayrıca evlatlık ilişkisi kurulmak istenenler arasında 18 yaş farkı olmalıdır. Evlat edinilmesi istenen kişi, eğer ayırt etme gücüne sahipse rızası alınmalıdır. Eğer evlat edinmede küçükten bahsediliyorsa ve küçüğün anne-babası varsa onların da rızası alınmalıdır.
Bekar bir kimsenin evlat edinmek için yaş koşulunu sağlaması yeterli değildir. Yaşam tarzının eğer küçük evlat ediniliyorsa, küçüğün yüksek yararına uygun olması gerekmektedir. Bakanlığın ve mahkemenin yapacağı araştırmalar sonucunda, 30 yaşını doldurmuş olan bekar bir kimsenin, evlat edinebileceğine dair olumlu sonuçların alınması durumunda evlat edinebilmesi mümkündür. Özetle bekar kadın evlat edinme veya bekar erkek evlat edinmesi mümkündür. Fakat kanundaki koşulların sağlanmış olması gerekir.
Yabancı ülkeden evlat edinme durumu söz konusu olduğunda 29 Mayıs 1993 tarihli Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Sözleşme’ye başvurulması gerekmektedir. Sözleşme, Lahey Evlat Edinme Sözleşmesi olarak da bilinmektedir. Türkiye bu sözleşmeye taraftır.
Sözleşmeye taraf devlet vatandaşı bir kimse, yine sözleşmeye taraf devlet vatandaşı bir kişiyi evlat edinebilir. Bunun için evlat edinmek isteyen kişinin sözleşmeye taraf devlette ikametinin olması, evlat edinilmek istenen kişinin de yine taraf devlette ikametinin olması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan kişi, kendi ikametinin bulunduğu devletin merkezî makamına başvurarak evlat edinme işlemlerini başlatabilir.
Evlat edinme için koşullar ve süreç ise ayrıntılı olarak 25 Şubat 2009 tarihli Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tüzükte düzenlenmiştir. Koşullar aynen TMK’daki koşullardaki gibidir. Yukarıda yaptığımız açıklamalar bu başlık için de geçerlidir.
Sözleşmeye uygun olarak evlat edinilen kişinin Türkiye’ye getirilmesi mümkündür. Bunun için, Sözleşme ile öngörülen prosedürler uygulanmalı ve küçüğün 1 yıllık bakım ve eğitim giderlerinin evlat edinen tarafından karşılanacağına dair sözleşme yapılması gerekecektir.
Küçüğün ülkeye gelmesinin ardından belirlenecek süre içerisinde taraflar izlenir. İzleme süresinde tarafların yerleşim yer değişiklerini ilgili kurumlara bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca kurumun onayı olmadan ülke dışında çıkılmaması gerekmektedir.
Yabancı ülkedeki küçüğün Türkiye’ye getirilmesi ve evlat edinilmesi için uzun bir prosedürün işletilmesi gerekmektedir. Karmaşık olan bu süreçte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinden yardım alınabileceği gibi, avukat yardımı ile de çözüm odaklı bir eylem planı hazırlanabilir.
Yazımızı beğendiniz mi?
Puan vermek için yıldızı tıklayın
Ortalama puan 5 / 5. Oy sayısı: 3