Sevgisizlik ve İlgisizlik Sebebiyle Boşanma

Evlilikler temelde, toplumun devamlılığını sağlamak ve aile kurmak amacıyla yapılmaktadır. Ancak evlilik birliğini oluşturan ana unsurlar; eşlerin birbirini sevmesi, gereken ilgi ve şefkati göstermesidir. Sevgi ve ilginin bulunmadığı evlilikler, anlamını yitirmeye ve zorunlu bir birliktelik hissi vermeye başlamaktadır.

Türk Medeni Kanunu Madde 185

“Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.

Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.

Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.”

TMK Madde 185 https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4721.pdf

Kanun koyucu tarafından bu maddede, eşlerin ortak yaşam boyunca birbirlerine karşı gereken ilgiyi ve bakımı gösterme sorumlulukları açıkça belirtilmiştir. Eşler bu sorumluluğu, evlilik birliği kurulurken kendi rızasıyla üstlenmektedir. Eşlerin birbirlerine karşı ilgisiz ve sevgisiz davranması, duygusal sorunlara ve eşler arası güven problemlerine yol açmaktadır.

Sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışlar boşanma davalarında oldukça önemlidir. Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.

Sevgisizliğe Örnek Davranışlar:

Sevgisizlik çeşitli davranışlarla örneklendirilebilir. Bunlardan birkaçına bakacak olursak;

Eşini sevmediğini söylemek, eşinden sıkıldığını söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek, zorla evlendirildiğini söylemek, başkasını sevdiğini söylemek, başkasıyla evleneceğini söylemek, eşini istemediğini söylemek gibi davranışlar sevgisizlik kapsamına girmektedir.

Emsal kararlar incelendiğinde, eşin dış görünüşünü eleştirmek, beğenmediğini ve eşini sevmediğini çeşitli söz ve davranışlarla ifade etmek, bu durumu üçüncü kişilere açıklamak gibi davranışların; diğer eş açısından evliliğin devamının olanaksız hale getirmesi sebebiyle boşanmaya hükmedildiği görülmektedir.

İlgisizliğe Örnek Davranışlar:

İlgisizliğe örnek davranışları sıralayacak olursak;

Aile ve eşe karşı ilgisizlik, çocuklara ilgisizlik, doğumda ilgisizlik, hastalıkta ilgisiz bırakmak, tedaviyle ilgilenmemek, evi sık sık terk etmek, hamilelikte yalnız bırakmak, eşini arabaya almamak, ev işlerini ihmal etmek, tayin olduğu ile eşini götürmemek, gece hayatına düşkün olmak, aynı konutta ayrı odalarda yaşamak, ortak ihtiyaçlara ilgisizlik gibi birçok davranış ilgisizlik örneği olarak kabul edilmektedir. Yargıtay tarafından bu davranışların ilgisizlik delili olarak kabul edildiği birçok kez görülmüştür.

Örnek Yargıtay Kararı

“…Yapılan yargılama ve toplanan delillerden davalı erkeğin birlik görevlerini yerine getirmediği, evine ve eşine ilgisiz davrandığı, ortak çocuğun doğumuyla ilgilenmediği, doğumdan sonra çocuğunu görmeye gitmediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir.…”

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/565 E. 2019/5585 K. 8.5.2019 T.

Yazımızı beğendiniz mi?

maya

Makale uzmanımız

Cevap yaz

E-posta adresiniz gizli tutulur.

Yazar
maya

Son Yazılar

Yabancı Uyruklu Evlilik ve Boşanma: Hukuki Bir Bakış

Evlilik, iki insanın hayatını birleştiren önemli bir hukuki ve sosyal kurumdur. Bu birlikteliğin uluslararası bir…

3 ay önce

Nafaka Artırım Davası

Nafaka, boşanma davaları veya diğer durumlar sonucunda, bir kişinin diğerine veya bir yakınına geçimlik olarak…

4 ay önce

2023 Yılında Yapay Zeka Robotuna En Çok Sorulan Sorular Ve Cevapları

Karım/ Kocam Bana Boşanma Davası Açtı. Ne Yapmalıyım? Eşinizin size karşı boşanma davası açması durumunda,…

4 ay önce

Boşanma Davası Nasıl Kazanılır?

Bilindiği üzere boşanma davaları ilk olarak genel sebebe dayanan ve özel sebebe dayanan boşanma davaları…

5 ay önce

Anlaşmalı Boşanma Davası Uygunluk Testi

Boşanma kararı almak her zaman kolay olmayabilir ve sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda belirsizlikler olabilir. Anlaşmalı…

5 ay önce

Anlaşmalı Boşanmada Çocuğun Sağlık Giderleri, Eğitim Giderleri Gibi Giderler Kim Tarafından Karşılanır?

Türk Medeni Kanunu uyarınca, boşanmış bir çiftin çocuğun velayeti bir ebeveyne verilmişse ve diğer ebeveyne…

6 ay önce