PUBG & Mobil Oyunlar Sebebiyle Boşanma

Akıllı telefonlar üzerinden oyun oynama oranları oldukça yüksek boyutlara ulaşmıştır. Bağımlılık seviyelerine ulaşan bu alışkanlık, evlilik hayatında da problemlere sebep olmaktadır. Ev işlerinin sürekliliği, eşlerin birbirlerine karşı sorumluluğu hatta sadakat konularında problemler yaratan mobil oyunlar sebebiyle boşanma konusunu bu yazımızda inceleyeceğiz.

EVLİLİK BİRLİĞİ SORUMLULUKLARININ YERİNE GETİRİLMEMESİ

Mobil oyunlar, akıllı telefonlar üzerinden oynanabilmeleri sebebiyle oldukça kolay ulaşılabilmektedir. Oynanışları ise kullanıcılar için kolay ve eğlenceli olarak tasarlandıkları için çok kısa sürede alışkanlığa dönüşebilmektedir. Bu şekilde oyunlara hızlı alışabilme ve her istenildiğinde kullanılmasının günlük işleri aksatabildiği görülebilmektedir. Kişilerin bireysel ve ortak yaşam alanlarındaki sorumluluklarının aksaması ise problemlere yol açmaktadır.

TMK MADDE 185

“Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.

Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.

Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.”

Kanun koyucu, evlilik birliği kurulan eşlerin ortak yaşam alanlarındaki sorumluluklarını bu maddede açıkça belirtmiştir. Bu sorumlulukları, her eş evlilik birliği kurulurken kendi rızasıyla üstlenmektedir. Ve yerine getirilmediği zaman ilişkilerin dengesini ve eşler arası huzuru bozabilmektedir.

Mobil oyun bağımlılığı, evlilik sorumlulukların yerine getirilmemesi sebebiyle de tartışmalar oluşturabilmektedir. Kanunda belirtilen eş sorumlulukları yerine getirilmemesi durumunda boşanma davası açılabilmektedir.

MOBİL OYUNLARIN ALDATMAYA SEBEP OLMASI

Birçok mobil oyun içerisinde, daha iyi oyun deneyimi için sesli ve yazılı iletişim kurma imkânı sunmaktadır. Bunun yanı sıra oyun içerisinde birbirini arkadaş olarak ekleyebilmektedir. Oyuncular sonraki oyunlarda beraber oynayabilmek için bu seçeneği kullanabilmektedir. Beraber oyun oynamaktan keyif alan oyuncular, oyun oynamanın verdiği eğlence ve haz ile daha samimi iletişim kurmaktadırlar.

Farklı insanlarla konuşma imkânı sunan mobil oyunlar, amacı dışı kullanımla flört etme hatta aldatmayı mümkün kılan seçenekler oluşturmaya başlamıştır. Temelde birlikte oyun oynamayı kolaylaştırma amacıyla oluşturulan bu seçenek, yanlış düşüncelere göre yeni insanlarla yakın ilişkiler kurabilmek için bir fırsat sunmaktadır.

Başlangıcından itibaren masum görünen bu ilerleyiş, aslında ilişkisi olan insanlar için hızlı bir aldatma düşüncesi oluşturmaktadır. Bu düşüncenin oluşmasını kolaylaştıran bir diğer faktör ise, oyunda tanışılan kişiyle gerçek hayatta ortak bir bağlantının olmamasıdır. Aldatma niyeti olan eş için, bu durum aldatmanın güvenliğini artıran bir durum olarak düşünülmektedir.

TMK MADDE 161

“Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve herhâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.”

Kanun koyucu tarafından TMK’nın 161. Ve 165. Maddeleri arasında sıralanan özel boşanma sebepleri arasında belirtilen bu maddede, aldatma ve eşler arası sadakatsizliğin boşanma sebebi olduğu açıkça belirtilmiştir. Aldatma bir boşanma sebebi olarak, özel ve mutlak boşanma sebebi olduğu için, mahkemede tarafların boşanmasıyla sonuçlanmaktadır.

Mobil oyunlar eğlence sektörünün ürünleri olup, oyun hizmeti sunmak dışında bir amaçları bulunmamaktadır. Yukarda belirttiğimiz gibi, oyun içi sunulan iletişim hizmetleri yalnızca oynanış kalitesini arttırmak amaçlı sunulmaktadır. Yanlış amaç ve niyetler doğrultusunda kullanılmaları durumunda sadakatsizlik sebebiyle evlilik birliğinin sonlanmasına yol açmaktadır.

Yazımızı beğendiniz mi?

maya

Makale uzmanımız

Yorumları Yöster

  • Ben çok şikayetçiyim papci fire fire gibi benzer oyunlarin kaldırılmasını istiyorum çünkü eşler artık hanımlarına değer ve ilgi göstermemektedir...

Cevap yaz

E-posta adresiniz gizli tutulur.

Yazar
maya

Son Yazılar

Yabancı Uyruklu Evlilik ve Boşanma: Hukuki Bir Bakış

Evlilik, iki insanın hayatını birleştiren önemli bir hukuki ve sosyal kurumdur. Bu birlikteliğin uluslararası bir…

3 ay önce

Nafaka Artırım Davası

Nafaka, boşanma davaları veya diğer durumlar sonucunda, bir kişinin diğerine veya bir yakınına geçimlik olarak…

4 ay önce

2023 Yılında Yapay Zeka Robotuna En Çok Sorulan Sorular Ve Cevapları

Karım/ Kocam Bana Boşanma Davası Açtı. Ne Yapmalıyım? Eşinizin size karşı boşanma davası açması durumunda,…

4 ay önce

Boşanma Davası Nasıl Kazanılır?

Bilindiği üzere boşanma davaları ilk olarak genel sebebe dayanan ve özel sebebe dayanan boşanma davaları…

5 ay önce

Anlaşmalı Boşanma Davası Uygunluk Testi

Boşanma kararı almak her zaman kolay olmayabilir ve sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda belirsizlikler olabilir. Anlaşmalı…

5 ay önce

Anlaşmalı Boşanmada Çocuğun Sağlık Giderleri, Eğitim Giderleri Gibi Giderler Kim Tarafından Karşılanır?

Türk Medeni Kanunu uyarınca, boşanmış bir çiftin çocuğun velayeti bir ebeveyne verilmişse ve diğer ebeveyne…

5 ay önce